Allmänna ordningsregler

Alla medlemmar har ett gemensamt ansvar för att vår bostadsrättsförening förblir en trivsam och väl fungerande förening. Förutom stadgarna har föreningen också ett antal ordningsregler vilka är till för att öka trivseln för de boende. Nedan kan du hitta det mesta som du bör du veta om föreningens ordningsregler.

För vem gäller reglerna?
Ordningsreglerna gäller Dig som bostadsrättshavare men Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahandshyresgäster. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna även dem.

Ansvar för ordningen
Alla är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar. Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Detta innebär att styrelsen har det yttersta ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset/husen. 

Vårda föreningens tillgångar
Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. 

Om akut skada inträffar i huset
Tag i första hand kontakt med någon i styrelsen eller BoBra Fastighetsförvaltning på telefon nr: 08-6414020 eller via e-mail till styrelsen: betongarbetaren@gmail.com

Trygghet och säkerhet

  • Kontrollera att ytterporten i fastigheten går i lås efter in- och utpassering.
  • Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. 
  • Lämna inte cykelrumsdörren olåst.
  • Var försiktig med eld, släck alla ljus innan du somnar, undvik att röka inne.
  • Har du öppen spis så iaktta försiktighet vid eldning.

Din lägenhet måste vara utrustad med en fungerande brandvarnare!
Kontakta styrelsen om du behöver hjälp att byta batteri eller om brandvarnaren inte fungerar/saknas i bostaden. Meddela gärna grannar eller styrelsen om Du är bortrest under en längre tid.

Om gemensamma kostnader
Kostnader för vatten, el och uppvärmning betalas av alla bostadsrättshavare gemensamt. Ju mer vi sparar, desto större möjlighet att på sikt kunna sänka månadsavgifterna. 

  • Hushålla därför med varmvattenförbrukning och lämna inte vatten
    rinnande i onödan.
  • Sänk termostaten på element i stället för att öppna fönstret. 
  • Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. 

Tvättstugan
I vår tvättstuga finns två tvättmaskiner, en torktumlare samt ett torkskåp. 

  • För att boka en tid skriver du upp dig i kalendern som finns i tvättstugan. 
  • Var noga med att städa efter dig på du haft ditt pass. Vår förening är föredömlig på det sättet att vi respekterar varandras tvättider och det vill vi fortsätta med. 
  • Tvättstugan har egna ordningsregler som sitter uppsatta på väggen inne i tvättstugan.

Cykelrummet
Cyklar, sparkcyklar, skrindor och mopeder ska förvaras i cykelrummet eller på gatan och får inte ställas i entrén. Barnvagnar och rollatorer får inte placeras i entrén eller i trapphusets olika våningsplan.

Trädgården
Alla har rätt att vistas och trivas i trädgården. För alla trevnad så håller man snyggt och rent efter sig. Finns det barn i huset så är det föräldrarna som ansvarar för dem.
Att grilla är tillåtet och välkommet, men grillning innebär också att man tar reda på efter sig. Informera grannarna innan ni påbörjar tillställningar och tänk på att inte störa omgivningen med för hög ljudnivå, eller för sena tillställningar. 
I Trädgårdskomposten slänger vi endast sånt som kommer från trädgården, dvs. löv, grenar, blommor, ris, gräs och jord.

Sopor och källsortering
Föreningen hyr sophanteringen av grannföreningen BRF Flädergården på Tistelvägen 1. Det finns två cylindrar, en för kompostavfall och en för övriga hushållssopor. 

  • Knyt alltid ihop soppåsarna så att inte matrester sprids i avfallscylindern.
  • Sopnedkastet får endast användas för sedvanligt hushållsavfall. 
  • I de bruna kompostpåsarna slänger du dina matrester enligt den bifogade ”lathunden” du fick när du kvitterade ut kompostnyckeln. Alltså bara sådant du kan äta, hushållspapper, kaffe och te, osv.
  • Ny medlem i föreningen kontaktar först styrelsen för att få information och instruktioner om hur sophanteringen fungerar, och får efter det kvittera ut egen nyckel till komposten. 

Återvinning av förpackningar
Återvinningskärl för kartong, papper, tidningar, glas, plast och metall finns i korsningen Gamla Tyresövägen/Sockenvägen.

Grovsopor
Föreningen tar inte hand om grovsopor. Du ansvarar själv för att transportera sådant avfall till närmaste återvinningscentral eller att det lämnas till kommunens miljöbilar. Färgburkar och andra kemiska produkter liksom elektronikavfall ska också lämnas på närmaste miljöstation, tex. Högdalens eller Östbergas återvinningscentral. 

Källare, förråd och allmänna utrymmen
I källare får förvaring av personliga tillhörigheter endast ske på avsedd plats. Inget brännbart eller explosivt material får förvaras i källare. Gångar och utrymmet runt el-centralen skall av säkerhetsskäl vid brand och räddning hållas fria och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i källare.

Det är inte tillåtet att förvara personliga tillhörigheter i fastighetens allmänna utrymmen.

Parabolantenn, markiser etc
Det är inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd sätta upp markiser, parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasaden.

Husdjur
Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i trädgården. Plocka upp djurets spillning efter det.

Störningar
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t ex. i trapphus och tvättstuga.

  • Reglerna gäller dygnet runt, men är extra angelägna att följa
    under vardagar från kl. 22 på kvällen till kl. 07.00 på morgonen. 
  • Planerar du att ha fest så informera gärna grannarna i god tid innan,
    om Du tror att Du kommer att störa. 
  • Är du den som blivit störd, så prata först med din granne. Fungerar inte det så kan du kontakta styrelsen. Då är det viktigt att du skriver ner tid och datum för störningen, och även hur du blev störd. En enstaka fest behöver inte tas upp med styrelsen, men om du känner att du blir störd vid upprepade tillfällen kan en kontakt med din styrelse vara ett sätt att reda ut problemet. En störande granne måste först få reda på att han eller hon stör, och sedan en chans att bättra sig. 

Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Föreningen äger rätt att ta ut en avgift för andrahandsuthyrning enligt gällande stadgar. 
Om uthyrningen ska pågå längre tid än två år ska hyresgästen avstå från besittningsskydd. Besittningsskyddet för andrahandshyresgäst avtalas bort genom ansökan till hyresnämnden, som har särskild blankett för detta.

Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste Du se till att det repareras. Du hittar vår förenings stadgar på hemsidan: http://enskededalsfjarden.bostadsratterna.se/ordning-reda/stadgar

Det är särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. En särskild bostadsrättsförsäkring är ett måste för varje medlem om olyckan är framme. Kontakta ditt försäkringsbolag om du saknar tillägg för bostadsrätt i din hemförsäkring.

Bygga om i lägenheten
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om Du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan Du sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när Du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Dessa bör i första hand utföras under dagtid (08.00-17.00).

När du skall flytta
Styrelsen i din förening har en rutin som gäller vid överlåtelser. Den som köper din lägenhet måste också bli godkänd av föreningen innan inflyttning kan ske. Det är därför viktigt att informera ev. köpare om vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen. Detta sköts av mäklaren om en sådan är anlitad till försäljningsuppdraget av lägenheten.

Trappstädningen
Trappstädningen sköts för närvarande av medlemmarna enligt löpande schema.
Städning utförs två gånger per månad. 

  • I städningen ingår golv och entré i trapphus, samt tvättstugan.
  • I tvättstugan rengörs golv, maskiner och bänkar. Samt luddlådan bakom maskinerna.
  • Städteamet kontrollerar att inget skräp eller bråte ockuperar trapphus, trädgård, cykel eller förrådsrum. Om bråte dyker upp, kontakta alltid Styrelsen på: betongarbetaren@gmail.com 

Vad händer om ordningsreglerna inte följs?
Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Först måste styrelsen anmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots anmaningen inte följer reglerna kan det blir fråga om uppsägning.

Vem kan jag fråga?
Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen via vår e-mailadress: betongarbetaren@gmail.com 
Föreningen har inget telefonnummer. Undvik helst att ringa styrelsemedlemmarnas privata nummer om situationen inte är av akut karaktär.

______________________________
Styrelsen
Brf Enskededalsfjärden

Ordningsreglerna är skrivna den 20 april 2015. Reviderade 18 april 2022.